Home Sweet Home - Reisverslag uit Bovenkarspel, Nederland van Kirsten Perfors - WaarBenJij.nu Home Sweet Home - Reisverslag uit Bovenkarspel, Nederland van Kirsten Perfors - WaarBenJij.nu

Home Sweet Home

Door: Kirsten

Blijf op de hoogte en volg Kirsten

02 Augustus 2006 | Nederland, Bovenkarspel

Ik ben weer veilig thuis gekomen vanmiddag in het regenachtige Nederland.

In mijn vorige bericht vertelde ik dat ik op het laatste moment toch nog naar Krakow ben gegaan.
Ondanks dat me heel wat meer reisuren heeft gekost ben ik heel blij dat ik dat gedaan heb.

Krakow zelf is een mooie stad. Niet zo heel groot, maar wel met een rijke geschiedenis.
Ik heb daar maandagochtend rondgelopen bij het super grootte marktplein, het kasteel en de joodse wijk.
's Middags ben ik met een tourbus naar Auschwitz gegaan. In de bus kregen we een stukken film te zien van de bevreiding van het kamp. Deze film werd destijds gemaakt door een Sovjet soldaat.
Die film was heel indrukwekkend. Iedereen in de bus was stil en onder de indruk.
Ondertussen reden we naar het museum.
Er waren eigenlijk zo'n 50 sub-kampen over heel Europa. In 1943 was Auschwitz nog het enige kamp. Maar ook die bestond uit drie kampen; Auschwitz I, Birkenau (Auschwitz II) en Monowitz (Auschwitz III) vlakbij elkaar.
Waarvan Birkenau de grootste was in 1943 met 300 barokken, waar 90.000 mensen woonden! Die zie je meestal ook op foto's en films.
Maar het museum is in Auschwitz I. Daar was het meeste blijven staan sinds de bevrijding.
Ik kan nu wel een hele historisch verhaal gaan ophalen over wat ik daar allemaal gezien en gehoord heb, maar dat wordt zo'n gigantisch lang verhaal.
Het heeft een hele diepe indruk gemaakt op mij. Er waren zoveel emoties te gelijk dat ik niet goed wist wat ik voelde. Aan de ene kant geschokt, medelijden, nieuwschiering. Maar ook een beetje beschaamd om als toerist foto's te maken van plekken waar heel veel leed is geweest.
Aan het einde van de tour vertelde de gids dat we een gaskamer in zouden gaan. Dat was wel het meest bizarre.
Ze willen graag dat mensen naar Auschwitz komen, om te laten zien dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het is zeker een aanrader om daar is een keer naar toe te gaan, vooral met gids.
Ik heb wat foto's van die dag erbij gezet.

Dindsdag heb ik de hele dag in de trein gezeten naar Berlijn. 's Avonds als afsluiter van m'n reis ben ik samen met een aantal in hostel naar een super gezellige club geweest. Vanochtend na 3 uurtjes slaap op de trein gestapt naar huis.

Home Sweet Home... met heerlijke Hollandse pot en schone kleren.
Volgende week zal ik nog wat meer vertellen over mijn komende avontuur bij Nyenrode.

• 02 Augustus 2006 - 19:07

Pa En Oma:

Hartelijk Welkom Thuis, blij toe dat je weer in Levende lijve terug bent met een hoofd vol indrukken die jij waarschijnlijk nooit meer vergeet en nu een nieuw avontuur tegemoet op Nijenrode, Liefs van ons tjuus.

• 03 Augustus 2006 - 06:20

Sabina (Wiedijk):

Kirsten, ik hoop dat je een mooie tijd hebt gehad in Europa. Nu met frisse moed beginnen aan je nieuwe avontuur aan Nijenrode. Heel veel succes, en misschien tot ziens.

Groeten,
    Sabina

• 03 Augustus 2006 - 14:17

Marion:

Hoi Kisten, effe wennen in het natte Holland? Leuk met je mee te reizen door zoveel landen.
    Gaat nu het harde leven beginnen op Nyenrode?
    Veel succes, we horen of zien vast wel van je in Niedorp. Groeten!